Πληροφορίες για τη Σίφνο

Η Σίφνος ανήκει στις δυτικές Κυκλάδες και συνορεύει με τη Σέριφο, την Κίμωλο, τη Μήλο και την Πάρο. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Ανήκει στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους νησί κι έχει έκταση 73,942 τ.χλμ., μήκος 15 χλμ. και πλάτος 7,5 χλμ. Το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι στα 682 μ. ο Προφήτης Ηλίας (ο Ψηλός).

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πιθανολογούνται οι Κάρες και οι Κρήτες. Η αρχαία Σίφνος είχε γίνει πολύ γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι.

Η Σίφνος, είναι μοναδικό, παραδοσιακό και ταυτόχρονα αριστοκρατικό νησί. Φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά, τα κατάλευκα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι ανεμόμυλοι, οι παλαιές εκκλησίες και μοναστήρια, τα εργαστήρια κεραμικής και οι παραδοσιακές ταβέρνες, ο μεσαιωνικός οικισμός του «Κάστρου», οι αρχαίοι πύργοι, οι περιστεριώνες και οι ξερολιθιές.

Τα χωριά της Σίφνου είναι η Απολλωνία, το Άνω Πετάλι, το Τρουλάκι, τα Εξάμπελα, το Κάστρο, το Κάτω Πετάλι, η Καταβατή και ο Αρτεμώνας.

Παραλίες του νησιού είναι το Βαθύ, οι Καμάρες (λιμάνι), η Αγία Μαρίνα, ο Πλατύς Γυαλός, ο Φάρος, το Γλυφό, η Φασολού, τα Σεράλια, η Χρυσοπηγή, το Αποκοφτό, τα Βρουλίδια, η Χερρόνησος και η Φυκιάδα. Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή.

Τα μονοπάτια της Σίφνου επιτρέπουν στους επισκέπτες λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν απόμερες παραλίες.

Η αρχοντιά που κυριαρχεί στη Σίφνο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης του νησιού, που ανέδειξε εξαίρετους ποιητές, συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους.

Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικός σκοπός των κατοίκων.

Το έδαφος της Σίφνου αποτελείται από πετρώματα γρανίτη και ορυκτό πλούτο, όπως μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, μαγνησίου. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της Σίφνου κατέχει η αγγειοπλαστική. Στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής συνέβαλε η γεωλογική σύσταση του νησιού, καθώς το πλούσιο σε άργιλο έδαφος χρησιμεύει σαν πρώτη ύλη.

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, που ήταν ο πιο φημισμένος Έλληνας σεφ του 20ου αιώνα. Με διάσημες συνταγές το «Μαστέλο», το οποίο πήρε την ονομασία του απ’ το ομώνυμο σκεύος στο οποίο ψήνεται, και η «Ρεβιθάδα». Άλλα παραδοσιακά σιφν